28 jul 2010

Peking Express, Mongolië, Gobi woestijn expeditie 1, 18 juli 2010, reisdagboek 8

Mongolië, Gobi woestijn, 18 juli 2010

Samen met een Nederlandse stel, een gids en een chaffeur, stappen wij in een 4x4 jeep, wij gaan richting het zuiden, de jeep heeft hier en daar wat gebrekken, maar wel een Mongoolse APK keuring tot 2011, bij de gebed stenenhoop lopen wij uiteraard de 3 rondjes. Onderweg voegen nog een Russische jeep bij ons met een Deense stel, met 2 jepen achter elkaar beginnen wij onze 7 daagse Gobi woestijn expeditie.

De eerste 80 km is de weg verhard, maar daarna rijden wij hoppelend over een zandweg. Het landschap is veranderd in grasland, zo ver onze ogen reiken zien wij alleen maar gras, geen bergen, geen bomen, alleen de aarde en gras en struikjes. Wij passeren af en toe een eenzame gertent met zijn kamelenkudde, af en toe een dorpje.

De grond wordt steeds dorrer, het gras houdt hier bijna op, alleen de koppige struikjes zijn er nog. In de verte doemen grillige rotsformatie op, als wij dichterbij komen belanden wij in een maanlandschap, wij komen aan in Ih Gazaryn Chuluu. Wij stoppen bij een heilige rots met een krans erom, de rots lijkt op een pik, de vrouwen met kinderwens komen hier bidden voor een zoon, ook andere vrouwen en mannen met andere wensen komen hier bidden, alles kan gehonoreerd worden. Wij slapen in een ger tent, midden in dit sprookachtige landschap.

De volgende dag rijden wij verder in die immense leegte, na een heuvel zitten wij te wachten op het volgende landschap, weer een immense grasland, wij zijn in de Gobi woestijn. Af en toe een herder op paard, zijn kudde dieren terugbrengen naar zijn ger. Wij komen een antenne mast tegen, hier in de beurt is een dorp. Wij rijden naar onze overnachtingsplaats, wij logeren vananacht bij een nomade familie. Hun alle hebben en houden zitten in een ger tent, gedroogde poepen van dieren worden verzameld om vuur te maken om te koken, op de vloer liggen kleedjes waar wij kunnen zitten, de melkthee wordt geserveerd, s-nachts deken op de grond en is dit ook de slaapkame, gelukkig hebben wij een apart gertent als logeerkamer. Wij zoeken naar de toilet, de hele Gobi is onze toilet, douchen kunnen wij al helemaal vergeten.

De volgende gaan wij verder, onderweg zien wij een autowrak op een verhoging, een soort billboard op de weg. Wij vragen wie dit heeft gedaan, de regering, om te waarschuwen voor onveilig verkeer, zo eindigen jij en je auto als jij te hard rijdt, duidelijke taal. In verte doemt een berg op, wij rijden erop af, wij komen aan in Dalanzadgad.