28 nov 2007

Chili, 28 november 2007, reisdagboek 9

Punta Arenas, Puerto Natales, Torres del Paine, alle namen beginnen nu te leven. Wij hebben een lange dag om van Punta Arenas naar Torres del Paine nationale park te reizen, met een tussenstop bij Puerto Natales. Wij hebben een futuristisch ogende dome (een iglo tent) bij het Ecocamp, de dome heeft een houten vloer, tussen de tentdoeken zijn er isolatiematerialen en een bed met termo-deken: warme slaap verzekerd! Het waait hier vaak, een Ecocamp-medewerker vertelt ons dat de dome een windsnelheid van 240 km p/u kan weerstaan, de hoogst gemeten windsnelheid is 180 km p/u geweest, als bewijs waait het die avond enorm: een stormachtige wind (80-100 km p/u) en regent het hard, onder de geluiden van klapperende tentdoeken en tikkende regen slapen wij door.

De volgende dag begint het met zon, de wind is komen te liggen. Na het ontbijt regent het weer, afgewisseld met harde wind en weer stralende zon, Torres del Paine is berucht om de wind en het wisselvallige weer. De massieve granieten bergketen heeft de beroemde granieten bergtoppen in de vorm van de hoorns en de Torres, de toren, loodrecht staande granieten bergtoppen, priemend in de lucht. In de middag maken wij een boottocht over het meer Lago Grey, wij gaan de Grey gletsjer bekijken. Het begint nu serieus te regenen en de wind steekt op. Kletsnat gaan wij aan boord van de navigatieboot, wij vragen ons af waar zijn wij aan begonnen om in dit weer een boottocht te maken, wij vertrouwen er op dat de bootmaatschappij weet dat dit veilig is. Iedereen zitten braaf op het binnendek. Als de ijsschotsen en ijsbergen langsdrijven leeft iedereen weer op, met regenjas en camera gaat iedereen het bovendek op. Teruggekomen zijn de camera´s nat!

De volgende dag waait het weer behorig, wij maken ons op voor een ermabelijk weer, eenmaal vertrokken klaart het helemaal op. Wij gaan vandaag op zoek naar de flora en fauna, bij de 2 uur durende wandeling begint iedereen uit te pakken, het is droog en de wind is er niet, in onze t-shirts is het aangenaam, het onvoorspelbare weer is bevestigd.