24 mei 2007

Cambodja en Laos, Reisverslag Phnom Penh, oktober 2006

Onze highlights
- The Royal Palace
- Nationaal museum
- Tonle Sap rivier boulevard

Slapen
FCC Phnom Penh, 2 nachten




Phnom Penh, 15-17 oktober 2006
Voor een prikkie komen wij aan in Phnom Penh met een Aziatische lowcost vlucht, alleen lopen is echt goedkoper, leve de lowcost airlines. Het lijkt een beetje op Easyjet, alleen de service is beter, het ziet er heel betrouwbaar uit (het is geen Phuket air).

Wij hebben een transfer geboekt via ons hotel, lekker makkelijk, met een tuktuk zijn wij naar het hotel gebracht, een ruime kamer, sfeervol ingericht met een heerlijke balkon met uitzicht op de Tonle Sap rivier. Wij gaan gelijk een wandeling maken op de boulevard, op de rivier varen allerlei bootjes, we komen in een heel andere wereld.

Cambodja is arm, overal bedelaars en ondervoede kinderen, het is net Vietnam 10 jaar terug, veel tuktuk, fietsers en vervallen huizen, hopelijk gaan zij ook net als Vietnam de goede kant op.
Wij gaan naar de centrale markt, in een wirwar van looppaden, winkeltjes en kramen kijken wij naar wat de mensen daar kopen en verkopen, Hans vindt een kraampje, zij verkopen daar gefrituurde… musjes denk ik, zij vallen toch van de daken af met die hitte.

De volgende dag staat, jawel, the Royal Palace op het programma, wat moet je als je naar Azië gaat? Tempels en nog eens tempels natuurlijk. Het hele complex is mooi gerestaureerd, helemaal klaar voor het toerisme, het gaat inderdaad de goede kant op met Cambodja. Het paleis is vergelijkbaar met die van Bangkok, dezelfde bouwstijl, maar dan veel rustiger, tussen de tempels staat een vreemd Europees aanziend gebouw, de Napoleon pavilioen, geschonken door de Fransen destijds.

Na het paleis gaan wij een deur verder, het National museum van Phnom Penh, hier ook weer prachtig gerestaureerd, het gebouw straalt serene rust uit met een mooi tuin in het midden, de collectie stelt daarentegen niet veel voor, stenenbeelden uit de Angkor tijd, tja, straks in Siem Reap kan je ze in de openlucht beleven.

Wij slaan het Genocide museum maar over, een mustsee voor veel mensen die Phnom Penh bezoeken, wij hebben er geen zin in om al die ellende en gruwel te zien, weten dat wat gebeurd is is voldoende voor ons. Het is goed om te zien dat de Cambodjaanse bevolking verder gaat met het leven, overal zie je de levendigheid van de stad.

Wij eten bij het restaurant bij ons hotel, lekkere eten, heerlijk op het dakterras met uitzicht op de rivier, hier willen wij wel terugkomen als wij weer in Phnom Penh zijn.