9 jul 2010

Peking Express, Rusland, Moskou, 3 juli 2010, reisdagboek 1

Rusland, Moskou, 3 juli 2010

Wij staan midden op het Rode plein, rechts van ons de Kremlin en de mausoleum van Lenin, de mausoleum is bescheiden van formaat, vergelijken met die van Mao in Beijing en Ho Chi Minh in Hanoi, maar gebouwd van rode marmersteen, het ziet er prachtig uit. Recht voor ons staat de Sint Basil Kathedraal, het symbool van Moskou, de torens met de kleurige uien er bovenop. De ondergaande zon werpt een zachte licht over het rode plein, het is sprookjesachtig, het lijkt net Disneyland, maar dan niet voor Mickey Mouse of Donald Duck, maar voor echte mensen. Voor de rode muur van de Kremlin staan een rij dennenbomen als sierbomen, het heeft iets aparts.

De volgende dag staan wij in een rij om het Kremlin te bezoeken. De logistiek is erg onhandig, mini kassahokjes, bij de ingang mensen teruggestuen om de rugzak in de depot te zetten, plekken die je niet mag betreden zijn niet afgezet, maar fijn, dit is Rusland. Binnen het Kremlin zijn er nog een paar mooie kathedralen, de meeste met grote en kleine gouden "uien", oude paleis, mooi binnenplein, wij bezoeken de Tsaarse pracht en praal verzameling gouden werken.

In een Foodcourt bestellen wij Russisch eten, op een plaatje zien wij een groentensoep-achtig iets, wij wijzen erop, dat willen wij. Het is uiteindelijk een kommetje gesneden rauwe groentes, men giet een beetje bouillon erbij en tapt de kom vol met koud bier!! Wij nemen een hapje bierensoep, bah! Gelukkig is de rest van onze bestelling heerlijk. In de middag gaan wij de Sint Basil Kathedraal in, wij verdwalen in de nauwe gangetjes en de vele ronde kamertjes.

De laatste dag in Moskou nemen wij eerst een metrotocht, van de ene lijn hoppen wij naar de andere. In de hallen bewonderen wij de prachtige versieringen. Wij hebben nog tijd en nemen nog een boottocht over de Moskou rivier en bekijken het Kremlin vanaf het water, aan wal lopen wij weer langs de Sint Basil Kathedraal, hier kunnen wij niet genoeg van krijgen.