24 nov 2007

Chili, 24 november 2007, reisdagboek 7

Wij worden afgezet door de chauffeur van het resort bij de busstation, na 3 dagen genieten van niets doen in Puyehue gaan wij verder afzakken naar het zuiden, onze bestemming: Puerto Varas. Wij kopen 2 kaartjes voor omgerekend 1,50 euro per kaart voor de luxe toeristen bus, de concurrentie is groot, het lijkt wel dat er elke minuut een bus vertrekt naar Puerto Varas, luxe toeristen bussen van 3 verschillende maatschappij en een heleboel lokale kleine bussen. Goedkoop is het wel door de vrije markt, maar efficient is het niet, de bussen zijn maar half vol.

In Puerto Varas hebben wij weer een hostal, na dagen restaurants besluiten wij weer zelf te koken, in de keuken van de hostal is het weer gezellig druk, Emma, de Engelse versie van de Nederlandse Sophie dient zich aan, baan opgezegd, appartement opgezegd en 6 maanden rondtrekken in Zuid Amerika, een Nederlands stel maakt ongeveer dezelfde reis als ons maar dan omgekeerd, wij wisselen informatie uit, zij gaan morgen weg, dus wij mogen hun halve pakje rode wijn, halve pakje witte wijn en een flesje olie hebben.

De volgende dag begint met een buitje, het is gelijk flink koeler, wij nemen een boottrip naar een verborgen dorpje Peulla, dat alleen per boot te bereiken is -via een prachtig groen meer- om verborgen dorp dient ontdekken te worden denken de meeste mensen, het is heel erg druk op de boot. Door de bewolking is de groen van het meer een beetje af, de prachtige besneeuwde vulkaan Osorno is beperkt zichtbaar achter de bewolking, het is jammer, maar de route is ontzettend mooi, veel watervallen, groene bergen met op de achtergrond de besneeuwde bergen in de wolken, en samen met andere honderden toeristen hebben wij het verborgen dorpje ontdekt!

Aan de Pan American highway van Alaska tot Chili komt een einde bij Peurto Montt, 20 km verder van Peurto Varas, de Chilenen plakken nog een Chiloe trail bij na de ferry, Chiloe is een groot eiland aan de Grote oceaan, maar hier houdt de weg echt op! Op de ferry naar Chiloe is het koud, wij blijven toch op het bovendek, turen naar de zee, wij worden beloond met een paar pinguins, zeehonden, boven ons vliegen nog een reeks pelikanen. Chiloe eiland doet ons erg aan Europa denken, groen en glooiend, visserdorpjes en bossen, het landschap is anders dan het vaste land, met de vulkanen en meren.

In het hoodstad Castro van Chiloe bezoeken wij een hele bijzondere kerk, geheel gebouwd uit hout, compleet met houten pilaren en gebogen plafond. Midden op het eiland zien wij in de verte, ja hoor: een beneeuwde vulkaan!