22 jul 2007

Noorwegen, Vesteralen eilanden en Oslo, Juli 2007

Vesteralen eilanden en Oslo
Onze highlights:
- Andenes, Walvis seafari
- Oslo, Vigeland beeldenpark

Wij verlaten Lofoten en rijden naar de Vesteralen eilanden, de bergen hier zijn glooiend en het landschap weidser, het vaste land is dichterbij en ziet er grillig uit, het contrast is groot. Aan de oceaankant is het met de puntige rotseneilandjes surrealistisch en desolaat, wij komen laat aan in het uiterst noordelijke punt van de Vesteralen eilanden: Andenes, met een grote rode vuurtoren.

De volgende dag nemen wij een walvis seafari, eerst krijgen wij een zeeziek pilletje, wij vragen ons af of het echt nodig is, wij hebben ook ooit gevaren op zee en het ging goed, de gids glimlacht en zegt dat wij beter die kunnen innemen. Daarna krijgen wij uitleg over de walvissen en bezoeken wij het walvismuseum, de tijd geven om het pilletje te laten werken, aangekomen op de open zee zijn wij blij dat wij de pil hebben genomen, de deining is groot! Wij turen de zee af, niets te zien, wij moeten wachten, de walvissen duiken een half uur en komen naar boven om lucht te happen. Na een poosje zien wij de blow, het spuiten van water door de walvis, daarna iets zwarts, een stukje van de walvis en weer een blow, als hij gaat duiken zien wij het hele staart in het water verdwijnen.

De rit terug naar Bodø is lang, 400km! Wij weten dat wij moeten doorrijden maar kunnen de mooie omgeving niet weerstaan en stoppen regelmatig, aan een mooie baai met uitzicht op de fjord, vreemd gevormde bergrotsen en groene dennenbomen bossen. Vlak voor Bodø rijden wij naar de Maelstrom, een fjord met kolkend water. Vermoeid komen wij aan in ons hotel, wij nemen een sauna voordat wij naar bed gaan.

Het regent pijpenstelen als wij naar Oslo vliegen, wij hebben geboft met het weer. Na de desolate natuur en vis en nog eens vis (het was lekker!) is Oslo een welkome verandering, wij gaan voor de diner naar de Chinees! Het si schemerig als de nacht valt, de straatlicht gaan aan. Wij bezoeken de prachtige Vigeland beelden park, voor de complete beeldvorming bezoeken wij ook het volkeren openluchtmuseum, met de verschillende houten huizen met gras op het dak en uiteraard, de bekende houten kerk van Noorwegen. Wij gaan shoppen en wij maken het vakantie compleet, wij gaan uit!