11 mei 2007

Cambodja en Laos, Reisverslag Bangkok, oktober 2006

Onze highlights
- Grand Palace
- Tempel met de liggende Boeddha
- Wat Arun
- Shoppen, eten en uitgaan

Slapen
Swiss lodge hotel, 3 nachtenBangkok 12-15 oktober 2006

Na een zit van ongeveer 10 uur komen wij aan in het nieuwe vliegveld Suvarnabhumi van Bangkok, gloednieuw, maar ontbreekt nog het puntje op de i. Na de nodige formaliteit stappen wij de deur uit: alert! overal mannen die je een taxirit wil aansmeren, niet doen! ik las wel in boekjes dat je nooit, maar dan ook nooit ingaan op hun voorstel, altijd duurder dan de officiële taxi's. Taxi sir? No, no, no...

Ik kijk rond opzoek naar een geldautomaat, taxi sir? no, looking for cashmachine, follow me. Wij lopen achter hem aan en pinnen ons eerste Thai baths. Taxi sir? how much? ik bezwijk voor zijn hulp om ons naar de geldautomaat te begeleiden, Hans kijkt mij aan, met een ballon boven zijn hoofd: groentje! je trapt er weer in. Het blijkt later inderdaad dat wij het dubbele te hebben betaald voor de taxirit naar Bangkok.

Bangkok is hot in oktober, extreem hot! en dat bedoel ik letterlijk, het hele stad lijkt een grote openlucht sauna! na het inchecken neemt Hans dan ook gelijk een duik in het openlucht zwembad op de 5e verdieping. Wij nemen een massage en verkennen de omgeving.

De volgende dag nemen wij de skytrain om de hoek bij de hotel naar de oever van de rivier, aan de kade liggen veel zandzakken, het water is hoog op de Chao Phraya river, bij sommige achtertuin gutst het water naar binnen. Wij nemen veerboot naar de oude centrum, van veraf zie je al de Wat Arun er mooi bij staat aan de linker oever, aan het andere kant staat het Grand Palace.

Wij gaan eerst naar het Grand Palace. Het is een groot complex met paleizen, tempels, stupa's en allerlei pracht. De gouden stupa blinkt in de zon, de tempels zijn geheel bekleed met verschillende felle kleurige mozaïek spiegelstukjes, in de zon is het de bling bling van de tempels in Azië.

Na het Grand Palace gaan wij gelijk naar het tempelcomplex ernaast, er is hier minder bling bling, bij de mozaïekjes gebruiken zij hier porselein, een stupa park met verschillende maten stupa's, in een van de tempel ligt een Boeddha beeld van, ik schat 50 meter!

Nu eerst een airco eethuisje voor de lunch, wat is hier heet! wij zweten ons helemaal nat.

De Wat Arun aan de andere kant van de oever lonkt, zullen wij dan maar gelijk er naartoe? dan zijn wij gelijk klaar met de sightseeing, het ligt nu heel dichtbij, en het ziet er prachtig uit, wij nemen de pont naar de overkant.

Aan de voet van de tempel zuchten wij, wij kunnen nu de trappen opklimmen naar de tempel, het is wederom een mooi gebouw, ook anders dan de Grand Palace en de Boeddha tempel, met een mooi uitzicht over de rivier en de stad, eenmaal beneden rusten wij even uit, voldaan van de indrukken van de exotische tempels van de Azië. Bling bling, Bangkok, een metropool in Azië.

De volgende dag zeggen wij onze fietstocht door Bangkok af, de natte lucht hangt als een deken over je heen. Wij duiken de shopping malls in, heerlijk eten in de design restaurants in de mall, met heel betaalbare prijzen. De winkels bieden alles en nog wat aan, wij proberen te onthouden wat wij aan het eind van de reis nog hier kunnen komen halen, niets al dat gesjouwd onderweg.

Wij verkennen de nightmarket, niets kopen! het is goedkoop maar het is niet mooi, later krijg je spijt van. Wij duiken de barretjes in, wij zijn op vakantie niet waar, lekker zuipen, het hotel ligt hier op loopafstand!